Nederlands Kampioenschap 2014

Gisteren vond het hoogtepunt van het seizoen plaats – het Nederlands Kampioenschap drakenbootracen 2014. Vooraf beloofde het een mooi toernooi te worden met 11 deelnemende teams, die tegen elkaar gingen strijden op de 200 meter, 500 meter en 2 kilometer.

United Dragons deed met twee teams mee: United Yellow en United Black. De locatie was een vrij nieuwe wedstrijdbaan in Zevenhuizen. Een mooie en nieuwe locatie middenin de polder. Het bleek geen eenvoudige baan. Omdat de baan niet erg beschut ligt, heeft de wind vrij spel. Het starten, waarbij iedere boot stil op de startlijn moet liggen, was door de wind niet eenvoudig.

De eerste afstand was de 500 meter. United Black kwalificeerde zich voor de grote finale en moest daarin onder ander strijden tegen the Dutch Dragons, the River Dragons en Alkmaar Dragons. De teams waren zo aan elkaar gewaagd dat er een fotofinish aan te pas moest komen om te kunnen zien wie er gewonnen had. De verschillen zaten achter de komma, de eerste vijf teams eindigden binnen 0,8 seconden van elkaar. Helaas eindigde United Black daarbij als vierde. Maar dit was toch zeker een prestatie om trots op te zijn. Eindigen op enkele honderdsten van seconden achter het team dat deze zomer meegedaan heeft aan het WK voor clubteams, is absoluut een prestatie.
United Yellow kwalificeerde zich voor de kleine finale en eindigde daar als derde. Dat was een prima prestatie waar het hele team blij mee was.

Daarna volgde de 200 meter en ook hier mocht United Black de grote finale varen. En ook hier was de race van start tot finish spannend en werd alles gegeven. United Black werd vierde, maar heeft een prima visitekaartje afgegeven. United Yellow veroverde op basis van de gevaren tijden de prima tweede plaats in de kleine finale.

Als laatste stond de 2 kilometer op het programma. Een mooie afstand waarbij er een achtervolgingswedstrijd wordt gevaren over twee ronden. De winnaar wordt bepaald op basis van de gevaren tijd. De twee kilometer is een heerlijke afstand om te varen en vraagt bovendien stuurmanskunst in de bochten en tactisch overzicht bij het inhalen van andere teams. Zowel United Yellow als Black hadden niet specifiek getraind op deze afstand en konden maar met 16 peddelaars varen, maar deden goed mee.

Conclusie is dat er geen grote prijzen zijn gewonnen, maar United Dragons heeft wel een mooi visitekaartje afgegeven en aangetoond te behoren tot de topteams van Nederland. Zowel United Black als Yellow hebben zich maximaal ingezet en binnen hun mogelijkheden goed meegedaan.

De objectieve toeschouwer en de drakenboot sport waren de grote winnaar, het was spectaculair en het niveau was bij meerdere teams erg hoog. Het was een heel mooi NK.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *