LAUD 2016

Ieder jaar vaart drakenbootvereniging United Dragons een prestatietocht over lange afstand genaamd de LAUD. Deze afkorting staat voor Lange Afstand United Dragons. Het is een terugkerend evenement waar we als vereniging samen een sportieve prestatie proberen neer te zetten. Geen wedstrijd maar samen een uitdaging aangaan. Dit jaar stond er een rondje Haarlemmermeer van 78 kilometer op het programma. We zijn ontzettend trots dat het ons team ook dit jaar weer gelukt is om samen deze prestatie neer te zetten. Hieronder vind je het verslag van het weekend.

Vrijdag. De dag voor de start van de LAUD XL. In de middag word de boot door een aantal draken bij het clubhuis opgehaald om naar Velsen Zuid, de startplaats voor de LAUD, te gaan. Op camping Buitenhuizen staan vijf trekkershutjes en een aantal tentjes klaar. Morgen moeten we vroeg opstaan en zal het een lange dag worden dus allemaal vroeg naar bed.

De eerste nacht is er van spanning weinig geslapen door de voorbereidingscommissie. Alles is dubbel gecheckt. De hele route is nagelopen, alles ligt klaar en met alle mogelijke noodsituaties waarvan je hoopt ze niet mee te maken is rekening gehouden. Toch blijft het spannend. Zullen we omstandigheden tegen komen waar we geen rekening mee hebben gehouden of geen grip op hebben zoals slecht weer? Gaan we deze uitdaging met z´n allen redden?

Zaterdagochtend gaat al vroeg de wekker.  Half acht lopen we naar de boot in de haven en om tien voor acht geeft de stuurman het commando `peddels achter en go`.  Achteruit varen we de box uit het Zijkanaal C op. We zijn we op weg naar de sluis. We zijn mooi op tijd voor de eerste schutting door de Grote Sluis.  Niks geen ouderwets klompje maar gewoon even pinnen en we mogen door. Eenmaal door de sluis varen we de Mooie Nel op richting Amsterdam.

Na ongeveer 21 kilometer hebben we de eerste stop in Amsterdam. Als we allemaal op de kade staan valt er een twee meter lange balk van de kade in de boot. Gelukkig geen schade aan de boot en we kunnen na een korte stop weer verder. We komen het tweede stuk beter in ons ritme en varen in een lekker zonnetje verder richting Aalsmeer. Daar is een korte stop waar snel een krentenbolletje naar binnen gewerkt kan worden voor we weer verder gaan.

Dan komt er een zwaar stuk waarbij een een flink eind tegen de wind in moeten. De lucht word grauw en het begint heel hard te regenen. Dit is het deel waar het afzien begint. Verstand op nul en stug doorzetten. Gelukkig komt na een tijdje de zon weer doorzetten en ook het water word weer wat rustiger.  We blijken geluk gehad te hebben want de volgauto´s reden door een onweersbui die we in de boot hebben weten te omzeilen.

Bij de volgende stop is er tijd om wat te eten. Er word gulzig gebruik gemaakt van de lunch om weer wat nieuwe energie op te doen die we na dit zware stuk zeker kunnen gebruiken. Wat is het toch fijn dat de dames van de catering bij iedere stop al klaarstaan en we meteen wat kunnen eten, drinken en de bidons bijvullen. Met nieuwe energie vervolgen we weer onze weg. Gelukkig schijnt het zonnetje weer lekker en kunnen we weer een beetje opwarmen.

Na de laatste stop bij de Haarlemse kanovereniging varen we het laatste stuk door Haarlem heen en gaan we via de Spaarne richting de sluis. Als we voor de sluis liggen is het water onrustig en gutst de boot in. De sluiswachter heeft ons helaas niet gezien en daarom liggen we een tijdje te wachten. Eenmaal door de sluis worden de laatste kilometers over Zijkanaal C gemaakt en komen we moe maar voldaan weer aan in de haven. Het is gelukt! Met elkaar hebben we de 78 kilometer weten aan te tikken. Na een warme douche vieren we dit met z´n allen tijdens de maaltijd waar we met door de zon verkleurde wangen nog even samen nagenieten. Een tocht waar nog lang over gesproken zal worden.

Impressie in bewegende beelden:

Klik op een foto voor een grotere afbeelding.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *