Het drakenbootracen is een spectaculaire peddelsport die haar oorsprong in Azië heeft en doordrenkt is van traditie. Ondanks dat de drakenboten waarmee geracet wordt niet meer van hout worden gemaakt maar grotendeels in moderne versterkte kunststoffen worden uitgevoerd worden ze nog steeds voorzien van een prachtig beschilderde drakenkop en staart. Geen enkele race wordt zonder gevaren. Een leuk feit is dat deze sport de enige sport ter wereld waarvan het oorspronkelijke toernooi op de Unesco werelderfgoederen lijst staat. Ondanks de traditie is het een zeer levendige en dynamische sport.
Sinds enkele decennia wordt de sport niet alleen in Azië beoefend, maar heeft het zich in een rap tempo verspreid over de wereld en wordt het ondertussen door miljoenen sporters beoefend. Jaarlijks worden er grote internationale wedstrijden gevaren zoals wereldkampioenschappen en Europese kampioenschappen. In Nederland zijn er verscheidene verenigingen die op regelmatige basis tegen elkaar uitkomen in een Nederlands competitie met als hoogtepunt het Nederlandse kampioenschap in oktober.
Er wordt doorgaans gestreden op de afstanden 200, 500 en 2.000 meter. De teams zijn vaak aan elkaar gewaagd, niet zelden wordt er door teams gefinished met slechts een verschil van een gedeelte van een seconde. Naast de explosieve start is de mate van synchroniciteit van de achttien tot twintig peddelaars van groot belang om het verschil maken tussen winnen en verliezen. Het gezamenlijk op het gelijktijdige tijdstip de maximale kracht op het peddelblad zetten geeft het optimale resultaat. Een goed op elkaar ingespeeld team kan ook moeiteloos de tempowisselingen volgen die door de voorste twee slagpeddelaars worden bepaald